عملکرد:
متابولیسم طبیعی کربوهیدراتها
تقویت عملکرد انسولین
کمک به حفظ سطح طبیعی قند خون در بیماران مبتلا به دیابت
منابع غذایی: گوشتها، غلات کام و مغزها
تعریف
کروم یکی از عناصر کمیاب است که به صورت طبیعی در بسیاری از غذاها و مکملهای غذایی وجود دارد. مهمترین نقشی که برای کروم شناخته شده تقویت عملکرد انسولین و در نتیجه تاثیر بر متابولیسم کربوهیدراتها، پروتئین و چربیها است. هرچند مکانیسم دقیق این فعالیتها ناشناخته مانده اما باعث شده توجهات زیادی به سمت این ماده معدنی معطوف شود. ملح پیکولینات کروم جذب بیشتری نسبت به سایر املاح آن دارد.
کمبود کروم منجر به مقاومت به انسولین و بروز برخی اختلالات لیپیدی میشود که این علائم با مکمل کروم تسکین مییابند. برخی مطالعات اپیدمیولوژیک سطوح پایین بافتی کروم را در بیماران دیابتی نشان میدهند.
منابع غذایی
کروم در بسیاری از غذاها از جمله انواع گوشتها، صدف، جگر، سبزیجاتی مانند سیب زمینی، مغزها، مخمر آبجو، آبجو و شراب وجود دارد. غلات کامل نیز حاوی کروم هستند اما تصفیه آنها موجب جدا شدن کروم همراه با جوانه و سبوس میشود.
مقادیر کروم در مواد غذایی بسته به شرایط قلیمی (آب و خاک) منطقه و همچنین فرآیندهای کشاورزی و تولیدی متفاوت است. بسیاری از مکملهای مولتی ویتامینی حاوی کروم هستند، همچنین مکمل کروم به صورت تک دوز نیز وجود دارد.
کروم و سلامتی
عدم تحمل گلوکز و دیابت
از آنجایی که کروم میتواند عملکرد انسولین را تقویت کند مطالعات در حال بررسی این موضوع هستند که آیا افزایش دریافت کروم خطر عدم تحمل به گلوکز را کاهش میدهد یا خیر.
یکی از مطالعات مداخلهای مشهور در سال 1997 اثر مکمل کروم را بر بیماران دیابت نوع 2 بررسی کرده است. نتایج این مطالعه نشان داد که مکمل یاری با کروم غلظت گلوکز ناشتا، انسولین ناشتا و هموگلوبین A1c (HbA1c) را در بیماران مبتلا به دیابت کاهش میدهد. در مطالعهای دیگر نیز کروم باعث بهبود پاسخ انسولین به گلوکز در بزرگسال مبتلا به سندروم متابولیک شد. (سندروم متابولیک گروهی از عوامل خطر از جمله چاقی شکمی، تریگلیسرید بالا، HDL پایین، فشار خون بالا و افزایش سطح گلوکز ناشتا خون است که خطر بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و سکته مغزی را افزایش میدهد. مقاومت به انسولین یک جزء اصلی از سندروم متابولیک است و کنترل آن هدف درمانی مهمی برای این بیماری محسوب میشود).
البته بعضی از مطالعات نشان میدهند که پاسخ به مکمل کروم ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد، احتمالا این مکمل در افرادی که مقاومت به انسولین شدیدتر و کنترل گلایسمیک ضعیفتری دارند موثرتر است.
سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
این سندروم یک اختلال اندوکراین رایج است که زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار میدهد و با ناباروری، چاقی، دیسلیپیدمی، هایپرآندروژنیسم، افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی عروقی مشخص میشود. در مطالعهای که اثر مکمل کروم در زنان مبتلا به سندروم بررسی شد، کروم به طور قابل توجهی نمایه توده بدنی (BMI) را تا 2.37 kg/m2 وسطح تستوسترون آزاد را تا 0.52 pg/mL در مقایسه با دارنما کاهش داد. در مطالعهای دیگر نیز مکمل کروم توانست معیارهای مقاومت به انسولین را کاهش دهد.
دیس لیپیدمی
مطالعات زیادی ارتباط بین دریافت کم کروم و افزایش سطح کلسترول را نشان دادهاند. به همین دلیل محققان این فرضیه را مطرح کردهاند که مکمل کروم میتواند سطح لیپید خون را بهبود بخشد. نتایج بعضی مطالعات نشان میدهند کروم سطح تریگلیسرید را کاهش و HDL را افزایش میدهد.
کاهش وزن
یک متاآنالیز در سال 2019 اثر مکمل کروم بر وزن را در افراد دچار چاقی و اضافه وزن بررسی کرد. شرکتکنندگانی که مکمل کروم را دریافت کردند وزن بیشتری نسبت به گروه دارونما از دست دادند (0.75 kg). همچنین 0.40 kg/m2از نمایه توده بدنی (BMI ) و 0.68% از چربیشان کاهش یافت.
بعضی از داروها با کروم تداخل دارند
مصرف همزمان کروم با انسولین، متفورمین و سایر داروهای ضد دیابت ممکن است خطر هایپوگلایسمی را افزایش دهد. همچنین مصرف همزمان کروم با لووتیروکسین نیز توصیه نمیشوند به همین دلیل کروم با فاصله زمانی از این داروها استفاده شود.
منبع:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/