عملکرد:
متابولیسم طبیعی انرژی
متابولیسم طبیعی چربی در بدن
ساخت و متابولیسم هورمونهای استروئیدی و ویتامین D
منابع غذایی: گوشت گاو، ماکیان، ماهی تون، آووکادو و دانههای آفتابگردان
تعریف
ویتامین B5 یا پانتوتنیک اسید از ویتامینهای محلول در آب میباشد که همچون سایر ویتامینهای گروه B برای تولید انرژی از غذاها مورد نیاز است. این ویتامین عملکردهای بسیاری را در بدن به ویژه ساختن و شکستن چربیها و درنتیجه هورمونهای استروئیدی و ویتامین D بر عهده دارد.
منابع غذایی ویتامین B5
پانتوتنیک اسید به صورت طبیعی در بسیاری از غذاها وجود دارد. بعلاوه بعضی از غلات صبحانه و نوشیدنیها (مانند نوشیدنیهای انرژی زا) با این ویتامین غنی میشوند.
گوشت گاو، ماکیان، ماهی تون، قارچ شیتاکه، آووکادو و دانههای آفتابگردان سرشار از ویتامین B5 هستند.
همچنین در میان دیگر غذاهای حیوانی گوشت قرمز، شیر و تخم مرغ نیز حاوی این ویتامین میباشند.
در غذاهای گیاهی سیب زمینی، بروکلی، غلات کامل مانند گندم کامل، برنج قهوهای، جو، بادام زمینی و نخود منابع خوبی برای ویتامین B5 محسوب میشوند.
بدن ما حدود 40-61% از پانتوتنیک دریافتی را میتواند جذب کند.
پانتوتنیک اسید و مکملهای غذایی
پانتوتنیک اسید در بسیاری از مکملهای غذایی از جمله مولتی ویتامینها، مولتی ویتامین مینرالها، B کمپلکسها و مکملهای پانتوتنیک اسید به تنهایی وجود دارد. این ویتامین در مکملها اغلب به فرم کلسیم پانتوتنات یا پانتتین است. به نظر نمیرسد یکی از فرمهای پانتوتنیک اسید بر دیگری برتری داشته باشد.
کمبود ویتامین B5
پانتوتنیک اسید در طیف وسیعی از مواد غذایی وجود دارد و اغلب افراد میتوانند مقادیر کافی از این ویتامین را از رژیم غذاییشان تامین کنند. کمبود B5 نادر بوده و تنها در افرادی که سوء تغذیه دارند دیده میشوند. کمبود شدید پانتوتنیک اسید منجر به بیحسی و سوزش دستها و پاها، سردرد، خستگی شدید، تحریک پذیری، بیقراری، مشکلات خواب، درد معده، سوزش سردل، اسهال، تهوع، استفراغ و بی اشتهایی میشود.
مسمومیت با پانتوتنیک اسید
ویتامین B5 عموما ایمن است و تنها در دوزهای بسیار بالا (10,000 mg در روز) باعث ناراحتی معده و اسهال میشود.
همچنین تاکنون هیچ تداخل دارویی یا پانتوتنیک اسید دیده نشده است.
منابع:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/PantothenicAcid-HealthProfessional/