احتمالا شنیدهاید که اولین ماده معدنی ضروری در بدن آهن است. حال موضوع صحبت ما زینک، دومین ماده معدنی ضروری بدن است که در تمام بافتها، مایعات بدن و اندامها وجود دارد. این عنصر مهم بیشتر در پوست، مو، ناخن، خون، سیستم گوارش، عاج دندان و مینا، استخوانها، غده پروستات، لوزالمعده و کلیه متمرکز شده است.
خواص زینک (روی)
- رشد قدی و وزنی: مصرف زینک در دوران رشد برای کودکان و نوجوانانی که دچار کمبود اشتها هستند یا به دلایل مختلف، رشد قدی و وزنی مناسبی ندارند، پیشنهاد میشود.
- کمک به سلامت پوست، مو و ناخن: روی برای سلامت مو و ناخنها ضروری است. کمبود زینک باعث ریزش مو و شکنندگی ناخنها شده و دریافت مقادیر کافی آن به تقویت مو و ناخن کمک میکند.
- سلامت قلب: زینک باعث کاهش چربی خون میشود، در واقع به کاهش تری گلیسیرید و کلسترول بد خون کمک میکند. این موضوع به دلیل ویژگی آنتی اکسیدانی زینک است. با توجه به گفتههای پیشین، این ماده معدنی با پیشگیری از ضخیم شدن عروق و رسوب چربی در دیواره رگها و همچنین جلوگیری از سکته قلبی و کاهش فشار خون موثر است.
- افزایش قدرت بینایی: لکه زرد که بینایی به آن وابسته است، مهمترین منطقه در شبکیه چشم است. با افزایش سن و به مرور زمان بینایی انسان کاهش پیدا میکند و این به دلیل تحلیل رفتن لکه زرد میباشد اما زینک از این روند پیشگیری میکند.
دیگر خواص زینک
- تقویت سیستم ایمنی
- پیشگیری از سرطان
- بهبود استخوانسازی
مواد غذایی حاوی زینک
- گوشت گاو
- زرده تخممرغ
- مغزدانههای روغنی
- جگر گوساله
- غذاهای دریایی
- عدس
اگر در وعدهها و رژیم غذایی از موارد گفته شده به میزان مناسبی استفاده نمیکنید، دریافت مکمل زینک این کمبود را جبران خواهد کرد. در بخش بعدی به عوارضی که کمبود زینک بر بدن میگذارد میپردازیم.
تاثیرات کمبود زینک بر بدن
- فعال نبودن بیضهها در مردان و کم بودن اسپرمها
- فعال نبودن تخمدانها در زنان
- ریزش مو
- لکههای سفید روی ناخن یا تغییر شکل ناخنها
- کاهش قدرت سیستم ایمنی
- رشد ناکافی کودکان
- اختلالات خلقی و رفتاری مانند افسردگی، اسکیزوفرنی و پرخاشگری
- اختلالات حافظه
- بیماری تیروئید
- بیاشتهایی
- پوکی استخوان
چه میزان مکمل زینک دریافت کنم؟
در اغلب موارد به بزرگسالان توصیه میشود که روزانه مقدار 10 تا 30 میلیگرم زینک دریافت کنند. البته لازم به ذکر است که در بعضی افراد خاص این دوز بیشتر خواهد بود برای مثال در افراد دچار عفونت تنفسی، اسهال و جوش و آکنه!
توجه داشته باشید که دریافت زینک بیش از 40 میلیگرم به صورت روزانه منجر به عوارض جانبی میشود.