“بشقاب من” باید حاوی چه غذاهایی باشد؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید سوال دیگری از خودمان بپرسیم. اینکه بشقاب من معمولا حاوی چه غذاهایی است؟ پاسخ برای ما ایرانیها احتمالا این است که بیشترین قسمت بشقاب را برنج سفید تشکیل میدهد به همراه چند قاشق خورشت و مقداری گوشت قرمز. حالا برمیگردیم به سوال اول تا ببینیم بشقاب غذایی ما تا چه اندازه مشابه آن چیزی است که باید باشد.
اهمیت رژیم غذایی
غذا خوردن به ظاهر ساده به نظر میرسد و چگونگی آن به صورت یک عادت تکرار میشود. در حالیکه رژیم غذایی بخش بزرگی از سبک زندگی ما را تشکیل میدهد و سبک زندگی نیز یکی از عوامل مهم تاثیر گذار بر سلامت جسمی و رروحی است. هنگام غذا خوردن علاوه بر سیری شکمی باید به سیری سلولهایمان هم توجه کنیم. به این معنا که غذاهایی را انتخاب کنیم که سرشار از ریز مغذیهای مورد نیاز بدن باشد و به عبارتی سلولهای ما را سیراب کند. در حالیکه خوردن مقداری زیادی نان و برنج سفید و از آن طرف، مصرف نکردن سبزیجات و پروتئین کافی چیزی جز اضافه وزن برای ما و همچنین کمبود ویتامینها و املاح را به دنبال ندارد. به همین دلیل راهنماهای غذایی بسیاری تدوین شدهاند تا نحوه تغذیه صحیح را به عموم مردم پیشنهاد کند.
بشقاب من/ MyPlate
بهروزترین این راهنما ایده “بشقاب من” است. در این راهنما اگر بخواهیم یک وعده غذایی خود را به صورت یک بشقاب تصور کنیم، نیمی از این بشقاب را باید میوهها و سبزیجات رنگارنگ تشکیل دهد. نیم دیگر بشقاب باید حاوی مواد غذایی پروتئینه و غلات (ترجیحا کامل مانند نان سبوسدار و برنج قهوهای) باشد. در میان مواد غذایی پروتئینه از گوشتهای بدون چربی، ماهی بدون پوست، تخم مرغ، حبوبات، سویا و مغز دانهها استفاده کنید. در کنار بشقابتان یک لیوان شیر و یا یک کاسه ماست میل کنید تا کلسیم کافی به بدنتان برسد. در میان لبنیات پنیرها نیز منبع خوبی برای تامین کلسیم و پروتئین کافی هستند.
اصلاح رژیم غذایی
با یک نگاه کلی به راهنمای “بشقاب من” متوجه میشویم 50% رژیم غذایی باید حاوی میوهها و سبزیجات باشد و تنها یکچهارم آن را به نان و برنج (غلات) اختصاص دهیم. این درحالیست که بخش اعظم رژیم غذایی ما را کربوهیدراتها بهویژه کربوهیدراتهای تصفیه شده یعنی نان و برنج سفید و انواع کیکها تشکیل میدهد. به همین دلیل است که شاهد افزایش شیوع چاقی، اضافه وزن و بیماریهای مزمن از جمله دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون بالا و انواع سرطانها هستیم.
بیشتر بدانید: رژیم غذایی؛ اضطراب یا آرامش؟! انتخاب با شماست
یادمان باشد هر تغییر عادتی در زندگی به زمان دارد. پس تلاش کنیم آرام آرام تغییرات مثبتی را در رژیم غذایی خود ایجاد کنیم. شما میتوانید با جایگزینی منابع کربوهیدراتی اضافی با میوهها، سبزیجات و منابع پروتئینی سالم نیازمان به ریزمغذیهای ضروری را تامین کرده و سلامتی خود را بهبود دهیم. گنجاندن میوهها و مغزدانهها در میان وعدهها ایده خوبی است. مصرف میان وعدهها علاوه بر تنظیم متابولیسم بدن باعث تنظیم وزن بدن نیز میشود، چرا که از ریزهخواری در بین وعدههای غذایی و در نتیجه اضافه وزن پیشگیری میکند.
از این پس قبل از پر کردن بشقابتان و غذا خوردن تصویر “بشقاب من” را در ذهنتان مرور کنید و تلاش نمایید تا نزدیکترین انتخاب ممکن را به انتخابهای غذایی مورد توصیه داشته باشید.
منابع
https://www.myplate.gov/eat-healthy/what-is-myplate
https://www.webmd.com/food-recipes/guide/myplate-food-groups-and-portions