عملکرد:

تقویت سیستم ایمنی

حفظ سلامت سیستم عصبی

سلامت قلب و عروق

بهبود عملکرد جسمی و فعالیت بدنی

تعریف

جینسینگ گیاهی کوتاه قامت با برگ‌های گوشتی است که یکی از محبوبترین گیاهان دارویی در سراسر جهان به شمار می‌رود.

جینسینگ حاوی ترکیبی به نام جینسنوساید است که بسیاری از اثرات درمانی گیاه به آن نسبت داده می‌شود.

این گیاه خواص آنتی اکسیدانی داشته و به حفظ سلامت مغز، قلب، سیستم ایمنی و عملکرد جنسی کمک می‌کند. همچنین وجود ترکیبی به نام ساپونین در جینسینگ خواص ضد سرطانی، ضد آلرژیک، ضد التهابی، ضد آترواسکلروزیس، ضد پرفشاری خون و ضد دیابت ایجاد کرده است.   

جینسینگ و سلامتی

تقویت سیستم ایمنی:

جینسینگ خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی دارد. این گیاه از طریق افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی و کاهش مارکرهای التهابی تاثیرات خود را اعمال می‌کند.

حفظ سلامت سیستم عصبی:

جینسینگ به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و تحریک کنندگی سیستم ایمنی در برابر اختلالات نورودژنراتیو اثرات محافظتی داشته و از مغز در برابر آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند. مصرف این گیاه در بزرگسالان باعث بهبود عملکرد مغز از جمله حافظه، تقویت تمرکز، یادگیری و خلق و خو، افزایش آرامش و کاهش خستگی روانی می‌شود و در کل بهبود عملکرد شناختی، رفتاری و افزایش کیفیت زندگی را به دنبال دارد.

یکی از فواید جینسینگ کاهش خستگی ذهنی است. به نظر می‌رسد جینسینگ به برداشت قند خون توسط سلول‌ها از جمله سلول‌های مغزی کمک ‌می‌کند و به همین دلیل نیز عملکرد را بهبود داده و خستگی ذهنی را کاهش می‌دهد. بعلاوه جینسینگ باعث کاهش اضطراب و افزایش احساس آرامش می‌شود.

سلامت قلب و عروق:

جینسینگ اثرات مثبتی در کاهش فشار خون و محافظت از قلب دارد. تحقیقات نشان می‌دهد ساپونین موجود در جینسینگ ترشح نیتریک اکساید (NO) را از سلول‌های اندوتلیال و عصبی افزایش می‌دهد و باعث آزادسازی پروستاسایکلین‌ها می‌شود. همچنین اثر ممانعتی بر تجمع پلاکت‌ها و تبدیل فیبرینوزن به فیبرین دارد. به همین دلیل این گیاه به حفظ سلامت قلب کمک می‌کند.

یکی دیگر از اثرات جینسینگ در تقویت سیستم قلبی عروقی جلوگیری از بروز لخته‌های خونی است. از آنجاییکه این گیاه استرس اکسیداتیو را کاهش می‌دهد می‌تواند از بروز بیماری‌های قلبی عروقی پیشگیری کند.

جینسینگ و کنترل قند خون:

جینسینگ از چند مسیر به کنترل بهتر قند خون (هم در افراد مبتلا به دیابت و هم افراد غیر مبتلا به دیابت) کمک می‌کند:

  • بهبود متابولیسم گلوکز
  • بهبود عملکرد سلول‌های پانکراس
  • افزایش حساسیت به انسولین
  • افزایش برداشت قند خون در بافت‌ها
  • کاهش رادیکال‌های آزاد در سلول‌های افراد مبتلا به دیابت به دلیل خواص آنتی اکسیدانی خود

به همین دلیل جینسینگ باعث کاهش قند خون و کنترل بهتر آن در افراد مبتلا و غیر مبتلا به دیابت می‌شود.

همچنین این گیاه متابولیسم گلوکز و لیپید را تنظیم کرده و انرژی در اختیار بدن قرار می‌دهد.  

تقویت عملکرد جنسی:

نتایج مطالعات بر روی زنان یائسه نشان می‌دهد که جینسینگ می‌تواند از طریق آرام سازی عضله کلیتورال و عضلات صاف واژن باعث افزایش تحریک جنسی در این زنان شود.

تحقیقات در میان مردان نیز نشان می‌دهد که ترکیبات جینسینگ از استرس اکسیداتیو در عروق خونی و بافت‌های بیضه محافظت کرده و به بازسازی عملکرد طبیعیشان کمک می‌کند. از آنجاییکه جینسینگ تولید نیتریک اکساید را افزایش می‌دهد، باعث آرام سازی عضلات شده و خونرسانی را در بیضه افزایش می‌دهد. به همین دلیل جینسینگ برای بهبود عملکرد جنسی در مردان و اختلال نعوظ مفید است.

بهبود عملکرد جسمی و فعالیت بدنی:

جینسینگ از شدت خستگی کم کرده و فعالیت بدنی را بهبود می‌بخشد. این گیاه در بهبود عملکرد ورزشکاران نیز کاربرد دارد. همانطور که می‌دانیم خستگی ذهنی و جسمی هر دو می‌توانند عملکرد ورزشکاران را مختل کنند. جینسینگ با این ویژگی در کاهش خستگی، به بهبود عملکرد ورزشکاران کمک می‌کند.

پیشگیری از سرطان:

جینسینگ در کاهش خطر ابتلا به بعضی سرطان‌ها موثر است. چرا که جینسنوسایدها و ساپونین‌های موجود در آن باعث القای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می‌شوند. این ترکیبات از تولید و رشد غیر نرمال سلول‌ها و در نتیجه سرطانی شدن پیشگیری می‌کنند.

روش مصرف

جینسینگ به فرم چای، گیاه خشک شده، پودر و یا مکمل غذایی قابل استفاده است.

اگر جینسینگ را به تنهایی مصرف می‌کنید برای جذب بیشتر و اثرات بهتر، آن را قبل از وعده غذایی میل کنید.

توصیه می‌شود این گیاه را بیش از 2-3 ماه پیاپی مصرف نکنید. چرا که مصرف طولانی مدت جینسینگ علاوه بر بروز عوارض جانبی باعث کاهش اثربخشی این گیاه نیز می‌شود.

عوارض جانبی

جینسینگ در سازمان غذا و داروی امریکا ایمن شناخته می‌شود و معمولا عارضه‌ای نداشته و یا عوارض جانبی خفیفی دارد. اما چند نکته درباره مصرف این گیاه باید رعایت شود:

  1.  مصرف جینسینگ در کودکان، زنان باردار و شیرده توصیه نمی‌شود
  2. بیماران مبتلا به نارسایی قلبی از مصرف این گیاه بپرهیزند.
  3. جینسینگ با بعضی از داروها تداخل دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

تداخلات دارویی جینسینگ

داروهای ضد دیابت: جینسینگ می‌تواند باعث افت قند خون شده و اثر داروهای کاهنده قند خون از جمله انسولین و متفورمین را تشدید کند.

داروهای ضد انعقاد خون از جمله آسپرین، هپارین و وارفارین

داروهای ضد افسردگی از جمله ایزوکربوکسازید و فنلزین

داروهای ضد پلاکت

داروهای ضد فشار خون

دیژیتوکسین و دیگوکسین  

ایماتینیب (داروی ضد سرطان): جینسینگ ممکن است سطح سرمی ایماتینیب را افزایش دهد، در نتیجه این دو با یکدیگر تداخل جدی دارند.

اگر این داروها را مصرف می‌کنید درخصوص استفاده از جینسینگ با پزشکتان مشورت کنید.